maanantai 25. kesäkuuta 2012

Testausta & Tutkimusta

Perjantaina 15.6. suuntasin Gerizahin kanssa Malmille, missä meillä oli aika sydänsairauksiin erikoistuneelle eläinlääkärille Seppo Lambergille. Tarkoituksena oli tehdä Gerizahille sydämen ultraäänitutkimus sekä ottaa verinäytteet FeLV ja FIV-testejä sekä veriryhmämääritystä ja geenitutkimukseen osallistumista varten.

Ultraäänitutkimuksen perusteella Gerizahin rinnassa sykkii täysin terve sydän, mitään sairauteen viittaavaa ei havaittu.Verikokeiden tulokset saapuivat tänään postissa ja ne olivat odotetut: FeLV ja FIV negatiiviset ja veriryhmä on A. Gerizahille on tehty sienitesti muutama viikko tämän maahan saapumisen jälkeen ja se oli negatiivinen. Polvet tarkastetaan vielä ennen astutusta, koska niitä ei ikävä kyllä saatu testattua muiden tutkimusten ohessa. Gerizah alkaa siis vähitellen olemaan valmis pentusuunnitelmien etenemiseen, mutta odotellaan kuitenkin vielä loppukesään...

Gerizah käyttäytyi eläinlääkärillä hienosti, mutta kuten tapoihinsa kuuluu, myöskin erittäin puheliaasti. Ultraaminen olisi onnistunut loistavasti ilman rauhoitusta, mutta G jutteli ja kommentoi lääkärin toimia niin ahkerasti, että naukumisen aikaan saama kehkojen liike esti tutkimuksen haastavimman vaiheen suorittamisen ja lopulta hänelle jouduttiin laittamaan rauhoituspiikki. Samoin kuulemma joudutaan tekemään monesti kissoille, jotka kehräävät tutkimuksen aikana.

Verta saatiin vuodatettua riittävästi, joten Gerizahin näyte lähti Hannes Lohen DNA-pankkiin. Maun näytemäärät kyseisessä pankissa ovat vielä kovin pienet, eivätkä näytä olevan päivittyneet pitkään aikaan, mikä on mielestäni harmillista. Onhan rotu toki erittäin pieni, joten siihen nähden näytemääriä ei voi verrata moniin muihin rotuihin. Aina verta ei myöskään saada tarpeeksi, jos siitä tutkitaan samalla muitakin asioita. Toivottua pienempikin määrä kannattaa kuitenkin lähettää! Aiheesta oli keskustelua Kissaliiton järjestämässä Kissojen terveyspäivässä 21.4.2012 Hannes Lohen luennolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti