sunnuntai 9. joulukuuta 2012

Hammaspeikkoja

Eurooppalaisherra Osiris on tällä viikolla aiheuttanut huolta meille. Maanantai-iltana herra alkoi kuolaamaan valtoimenaan ja oli myöskin apean ja vetäytyvän oloinen. Ruoka kuitenkin maistui. Kuolaaminen yltyi tiistaita kohti, joten menimme Osiriksen kanssa CatVetiin tutkimuksiin. Ne kuolaamistapaukset, joista olen kuullut tai lukenut, ovat yleensä liittyneet jollain tapaa flunssaoireisiin, mutta Osiriksella kyse olikin hammassärystä eikä mitään flunssaan viittaavaa havaittu.Osiris kävi hakemassa lokakuussa tehosterokotteen ja samalla todettiin, että hammaskiveä on taas tullut, mutta että sitä ei tarvitsisi vielä poistaa. Nyt hampaissa oli kuitenkin havaittavissa resorptiomuutoksia, jotka ovat edenneet niin pitkälle, että aiheuttavat kipua. Näissä on kyse siitä, että hampaan solut ovat aktivoituneet ja ikään kuin syövät hampaan kovaa kudosta. Kyseessä on siis FORL. Osiriksen hampaat puhdistettiin ja kiillotettiin klinikalla samantien ja hänelle annettiin kipupiikki. Lisäksi kotiin saatiin mukaan kymmenen päivän antibioottikuuri. Rauhoituspöhnästä toipumisen jälkeen Osiris onkin voinut aivan hyvin. Ensi viikoksi herralle on varattu aika kahden hampaan poistoon. Toivottavasti operaatio ja siitä toipuminen menee suotuisasti!

Osiris on nyt neljävuotias ja hammaskiveä on jouduttu poistamaan tähän mennessä neljään kertaan, kun tämän viikkoinen operaatio lasketaan mukaan. Edellinen hammaskivenpoisto oli helmikuussa. Osirikselta on myös pudonnut itsestään ainakin yksi yläetuhampaista ja nyt on edessä kahden hampaan poisto. Hammasharja ei ole herralle vieras esine ja ruokavalioon kuuluu märkäruokien lisäksi myös raakaa lihaa ja kuivaruokaa. En tiedä hammasongelmien yleisyydestä eurooppalaisilla, mutta pakko todeta, että Osirista ei kyllä ole kovin kummoisella purukalustolla siunattu.

2 kommenttia:

  1. Hurjaa tahtia Osiris on joutunut hampaistaan luopumaan! Onkohan siinä joku geenijuttu taustalla? Onneksi on lukuisia esimerkkejä kissoista, jotka pärjäävät lähes hampaattomina ihan hyvin.

    VastaaPoista
  2. Tänään lähti kaksi hammasta ja Osiris tuntuu toipuvan operaatiosta hyvin. Täytyy toivoa että vähään aikaan ei tulisi vastaavia ongelmia eteen, vaikka kuulemma niitä saattaa olla odotettavissa myöhemmin. :-/ Kyllä tällaiset hammasongelmat käsittääkseni jossain määrin periytyvätkin.

    VastaaPoista