EgyptinmauHistoria

Gayer-Anderson Cat. British Museum, Lontoo
Muinaisessa Egyptissä kissat olivat arvostettuja seuraeläimiä, joita palvottiin jumalina ja muumioitiin. Egyptiläisissä taideteoksissa, hautamaalauksissa ja papyruskääröissä on kuvia ihmisten ensimmäisistä kissoista, jotka muistuttavat hyvin paljon egyptinmauta. Kissamuumioita tutkimalla onkin osoitettu, että egyptinmau on todennäköisesti kesyyntynyt, täplikäs alalaji afrikkalaisesta villikissasta (Felix lybica), jonka uskotaan olevan kaikkien kesykissojemme esi-isä. "Mau" tarkoittaa Egyptissä kissaa.

Rodun kasvatuksen katsotaan alkaneen 1950-luvulla, jolloin venäläinen prinsessa Troubekovski vei muutamia kantakissoja Egyptistä USA:an. Rodun geenipohjaa on laajennettu myöhemmin Egyptistä tuoduilla yksilöillä. FIFé:ssä noviisien eli Egyptistä tuotujen paperittomien kissojen rekisteröinti rotuun ei ole mahdollista, mutta eri järjestöillä on erilaisia sääntöjä asian suhteen. Mikä tahansa Egyptistä tuotu kissa ei ole egyptinmau, rotukissa on aina rekisteröity!

Rotu on hyväksytty FIFé:ssä vuonna 1992, mutta CFA:ssa sekä TICA:ssa 1970-luvun loppupuolella. Suomeen ensimmäinen mau on tuotu 1990-luvulla, mutta ensimmäinen suomalainen maupentue on syntynyt vasta vuonna 2006. Suomessa ja FIFé:ssä toimii vain muutamia rodun kasvattajia. Tämän vuoksi kasvatusyhteistyö eri järjestöissä kasvattavien sekä ulkomaalaisten kasvattajien kanssa on välttämätöntä.


Ulkonäkö

Egyptinmau on yleisilmeeltään aktiiinen ja tasapainoinen, eloisa kissa. Se on keskikokoinen ja rakenteeltaan elegantti, mutta lihaksikas. Maun vartalon tulisi olla jonkin verran korkeuttaan pidempi. Urokset ovat kookkaampia kuin naaraat. Maun takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät ja siksi näyttää kuin se kävelisi varpaillaan. Tassut ovat sirot ja hieman soikean muotoiset. Takajaloissa maulla on kyljistä polviin ulottuvat ihopoimut, joiden ansiosta se pystyy juoksemaan erityisen nopeasti. Häntä on keskipitkä ja se kapenee kärkeään kohti.

Fatiman profiili. Kuva: M.Pehkonen
Maun pää on kiilamainen ja sen linjat ovat pehmeästi pyöristyneet. Päässä ei tulisi olla suoria linjoja.
Profiilissa on kevyt painauma ja kuono levenee jonkin verran tyveään kohti. Vain aikuisilla uroksilla sallitaan voimakkaat posket. Maun korvat ovat keskikokoiset tai suuret ja niiden päissä voi olla pienet tupsut. Ne ovat tyvestä avoimet ja jatkavat pään linjoja FIFé:n standardin mukaan pystyasennossa profiilista katsottuna. Silmien tulisi olla suurehkot ja mantelin muotoiset. Väriltään ne ovat karviaismarjan vihreät, mutta väri voi kehittyä hitaasti ja keltainen silmien väri hyväksytäänkin näyttelyissä nuorilla kissoilla 1,5 vuotiaaksi saakka.

Sana luonnollinen kuvaa erittäin hyvin rotua. Egyptinmau on ainoa luonnostaan täplikäs kesykissarotu ja sen värit rajoittuvat kissalla luonnostaan esiintyviin väreihin eli hopeaan, pronssiin, mustasavuun ja mustaan sekä näiden värien diluutioversioihin. Mustalla ja diluutiovärisellä egyptinmaulla ei ole näyttely- ja kasvatusoikeuksia FIFé:ssä, mutta eri järjestöt suhtautuvat vaihtelevasti tähänkin asiaan. Samoin klassisia tabbykuvioisia pentuja syntyy silloin tällöin, mutta täplikäs on ainoa hyväksytty kuvio. Hopeatäplikkään turkin tulisi olla puhtaan vaalean hopea ja täplien mustat, pronssitäplikkään turkin lämpimän ruskea ja täplien tummanruskeat tai mustat. Mustasavu on geneettisesti kuvioton kissa, mutta käytännössä egyptinmaulla mustien haamutäplien tulee erottua selkeästi. Se tekee mustasavuista rodun edustajista erikoisia, koska muiden rotujen savuväreillä haamukuvioiden erottuminen ei ole toivottavaa.


Ausare Ayishah "Misty", mustasavu
 
Ausare Baketamon "Fatima", hopeatäplikäs, tykkää ulkoilla valjaissa. Kuva: M.Pehkonen

Maun näyttävä, kiiltävä turkki on lyhyt ja vartalonmyötäinen, ollen siten helppohoitoinen. Mustasavun turkki on silkkinen ja hienojakoinen, hopea- ja pronssitäplikkään tiheä ja joustava. Täplien muoto ja koko voi vaihdella ja olla erilainen kummassakin kyljessä, mutta niiden tulee erottua selkeästi pohjaväristä. Otsalla on kuviollisille kissoille tyypillinen M-kuvio ja kaulassa yksi tai useampia katkenneita kaulanauhoja.

Luonne

GIC (FIFé) & CH (CFA) Mauland Gerizah on leikkisä kissa
Egyptinmau on aktiivinen ja seurallinen kissa, joka kiintyy omiin ihmisiinsä voimakkaasti. Maut ovat yleensä mukana kaikissa kodin tapahtumissa, sekä arkiaskareissa että lepohetkellä sylissä tai vieressä nukkumassa. Maut eivät kuitenkaan ole mitenkään tunkeilevan seurallisia, vaan osaavat keksiä tekemistä ja leikkiä omilla leluillaan myös itsenäisesti. Päivittäistä aktivointia kuitenkin tarvitaan. Kissan aktivoinnissa helpottaa virikkeelliseksi rakennettu ympäristö ja kissakaveri.

Useimmat maut ovat  rohkeita ja vilkkaita atleetikkoja, jotka tykkäävät juosta, hyppiä ja kiipeillä korkeissa paikoissa. Myös hieman matalammalla viihtyviä yksilöitä löytyy. Niillä on herkät aistit ja hajuihin reagoidaan monesti rodulle tyypillisellä huolestuneella ilmeellä. Maut ovat puheliaita ja kertovat mielipiteensä asioista. Ne sopeutuvat yleensä hyvin muihin kissoihin, koiriin sekä lapsiin. Vieraisiin ihmisiin suhtautumisessa, kuten luonteenpiirteissä yleensäkin on yksilökohtaisia eroavaisuuksia, mutta kaikki tähän saakka tapaamani maut ovat olleet reippaita ja kiinnostuneita uusista ihmisistä.

Rotukuvauksen kirjoittamisessa käytetty apuna:

Suomen Egyptinmaut ry:n rotukuvaus
FIFé breed standard
CFA breed profileSivu päivitetty 8.2.2015